Depresia: boală, fatalitate sau alegere?

Iată o temă pe care aș putea scrie un roman! S-ar încadra fie la autobiografic, fie la motivație. Mă veți întreba ce s-a întâmplat cu genul științific…nimic, doar că, în cazul depresiei, se aplică prea puțin pentru a fi luat în considerare, cel puțin de o structură ne-științifică cum sunt eu 🙂

Și acum, gata cu zâmbetele, că depresia e treabă serioasă. Singura, repet singura depresie care chiar reprezintă o boală este cea endogenă. Cu toate acestea, au existat în istorie depresivi endogeni care au realizat multe lucruri și și-au privit boala doar ca pe ceva episodic, care nu le-a afectat menirea vieții. Depresia endogenă, da, se tratează cu medicamente. Și aici punem punct genului științific, informații sunt căcălău, le găsiți voi.

Celelalte depresii….se tratează cu medicamente dacă depresivul e leneș și preferă să nu lucreze cu el, să își prelucreze și să își depășească traumele și să-și asume riscurile inerente dezvoltării. Iau o pastilă și furia a dispărut, pot să-mi continui hibernarea în tihnă, mai ales că…iau pastile deci sunt bolnav. Iar peste bolnavi nu te bagi, îi compătimești și-i mai întrebi din când în când cum se simt. Și în niciun caz nu-i pui la treabă.

Așadar, după cum puteți vedea până acum, acest articol se încadrează la motivație și este scris de o fostă depresivă cu episoade recurente, care e nițel furioasă (înseamnă că a depășit depresia și își dă dreptul de a-și exprima furia). Din experiența proprie, depresia nu se tratează cu amicii la o cafea, nici la o șuetă cu familia (care l-ar putea ajuta pe depresiv să se afunde, nu să iasă). În funcție de nivelul clinic la care se află și alte maladii mentale cu care e asociată (ipohondrilor, gata cu gândurile, stop acum!) depresia se tratează la psihiatru, cu medicație. Repet, sunt câteva cazuri. În niciun caz majoritatea.

Dacă te-a „pălit” depresia (fatalitatea fatalităților!), indiferent de contextul de viață (a murit cineva drag, s-a îmbolnăvit o persoană importantă din viața ta, ți-ai pierdut jobu, te-a părăsit iubitu, ai născut, te-ai îngrășat…) mergi la coach. Pentru că tratamentul depresiei are nevoie de cineva cu o perspectivă bună (care vede luminița pe care tu n-o mai vezi), care e încrezător, vrea să-ți atingi obiectivele de viață autentice și îndreptățite și, cel mai important, e obiectiv și poate să-ți ofere o perspectivă alternativă la gândirea deficitară care te-a ajutat să intri în depresie. În viața noastră lucrurile se întâmplă pentru că a venit timpul să evoluăm și să ne înnoim. Deci fatalitatea nu există, pentru că există pronie.

Ca să nu mă întind și să nu primesc prea multe comentarii de la depresivi care vor spune cât de grea e/a fost viața lor („viața mea trebuie să fie ușoară” e o așteptare nerealistă), depresia este o alegere. Cauza cea mai frecventă a depresiei este o furie neasumată întoarsă către sine: în loc să folosească acea furie pentru a-și construi viața pe care și-o dorește, persoana o întoarce către sine și își face rău (se ignoră, se îngrașă, nu mai face curat în jur, nu mai contactează cunoștințele – acțiunile implică furie, putere, forță, pe care persoana nu o folosește corect).

Coach-ul tău te va pune să faci lucruri – să mături, să te duci la masaj, să organizezi o cină de weekend cu oameni dragi, să faci pomană și parastas pentru morții pe care-i jelești (îi ajută mai mult decât depresia ta, te asigur), să le cureți mormântul, și altele și altele. De asemenea, îți va spune, probabil, că furia e o putere a sufletului dată de Dumnezeu, deci e bună și poate fi folosită bine. Bine, nu rău, cum faci tu acum. Așa cum îți alegi ciorapii, așa vei ajunge să-ți alegi și gândurile, iar dacă depresia te va mai încerca, vei ști să-i spui să-și ia calabalâcu și să plece de tot.

Și… voi termina în coadă de pește, pentru că fiecare client și fiecare coach e unic. Dacă ești depresiv, hai la coaching și fă-ți o viață nouă și bună!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s