Psiholog sau coach?

Am câteva lucruri clare în minte: nu sunt mulțumit cu viața mea din prezent, mă simt blocat, descopăr conflicte (interioare sau exterioare) la tot pasul, descopăr că nu am mers în direcția pe care mi-o doresc, vreau să depășesc această situație. Instituția coachingului e destul de nouă, și în expansiune, așa că, ce să aleg: un psiholog sau un coach?

Psihologul a absolvit facultatea de psihologie, are o diplomă și, de cele mai multe ori, drept de liberă practică în acest domeniu. După facultate, a trecut prin mai multe formări, obligatoriu. Are o anumită orientare – va lucra preponderent conform unei anumite viziuni, de exemplu sunt mulți psihologi comportamentali, cognitiviști, etc. Va fi esențial să fiu în acord cu instrumentele pe care le folosește, pentru că le va folosi pe mine. Psihologul se ocupă mai ales de trecut: traume din trecut, probleme nerezolvate, conflicte majore. Cât poate dura terapia? De la câteva ședințe la câțiva ani. Îmi garantează că mi se vor rezolva problemele? Nu. Depinde doar de mine, ca și durata de altfel (cât de repede mă deschid și acord încredere, de nivelul meu de siguranță, de viteza cu care asimilez conceptele și le pun în practică etc.)

Coach-ul nu a absolvit o facultate din domeniul psihologiei, ci una sau mai multe formări în coaching, de durate diferite. Sunt câteva instituții care acreditează coachi. Pe lângă acest lucru, dincolo de teorie, un coach bun (și eficient) a parcurs propriul proces („travaliu”, cum îl numesc psihologii) de vindecare și de dezvoltare personală, astfel încât nu-mi va vorbi „din cărți”. Coach-ul se orientează către viitor, către potențialul pe care îl am de atins, către obiective. Obiectivul clientului este cel mai important  element al activității unui coach. Pornind de la el, va oferi un sistem alternativ de gândire (dacă crezi că ești proastă și urâtă și de aia nu te măriți, îți va demonstra că și femeile proaste și urâte se mărită și, dincolo de asta, fiecare supermodel genial are în adânc o urâtă proastă pe care o acceptă și o iubește) care să te ajute să ai mai multă încredere, să fii mai mult în contact cu realitatea și să îți atingi… ai ghicit, obiectivul 🙂 Coach-ul folosește mai multe instrumente „psihologice”, cum este Eneagrama de exemplu, sau Procesul Integrării Umbrei, sau Modelul Procesului Comunicării, sau modele de restructurare cognitivă. Este mai scump un coach decât un psiholog? Da. Depinde de notorietate și de experiență, bineînțeles, dar o ședință de coaching executiv poate fi destul de scumpă. De ce? Pentru că clientul este mai motivat să depășească frica ce survine în atingerea obiectivului, să se organizeze și să respecte planul agreat cu coach-ul său, printre altele. Durează mai puțin decât terapia? Da (iarăși, depinde de client).

Bineînțeles, sunt numeroase caracteristici ce depind de trăsăturile personale ale specialistului pe care l-ai ales – disponibilitate, implicare, atitudine. Un coach va pleca întotdeauna de la poziția ok-ok (de ce aș lucra și aș crede în cineva care nu e ok) și va „da la rame” împreună cu tine, iar succesul deznodământului îți aparține în exclusivitate. Pentru că puterea e la tine.

Încă un aspect referitor la clinică. Psihologul gestionează (și) cazuri clinice. Coach-ul nu – dacă coach-ul te primește, ești sănătos și normal la cap. Sunt necesare câteva reglaje și acompaniere pentru a-ți atinge obiectivele.

Și…mai am ceva de spus, deloc de neglijat. Este vorba despre valori. Bineînțeles, aici nu excludem oameni pornind de la modul în care au ales să trăiască, departe de noi asta. Dar dacă mi-am ales un mentor, un acompaniator, un tovarăș de drum, este esențial să avem același cadru valoric, să ne raportăm la aceleași puncte de referință. Altfel, vom rata, amândoi, ținta.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s