Cine vindecă?

Căutăm vindecători și, cum se află de unul, lumea merge buluc într-acolo. Și la terapeut oamenii se așteaptă să fie vindecați, adică el cumva să scoată o baghetă, să facă hocus-pocus și omul să fie fericit și să aibă viața reparată instantaneu. Bine, sunt persoane mai rezonabile, care nu vor instantaneu, dar în maxim 10 ședințe, totuși… Așa cum sunt persoane care merg la facultatea de psihologie în speranța că se vor putea vindeca singuri.

Coach-ul nu se ocupă de vindecare, ci de acompaniere. El este lângă client ca să îi arate că are potențialul vindecării și descoperirii propriei puteri. Și nu neapărat durează puțin, mai ales pentru clienții care vin cu o pletoră de simptome și blocaje. La coaching discutăm despre un registru de viață funcțională, care întâmpină blocaje inerente pe care persoana le poate depăși cu acompaniere. Nu e mare lucru, așa cred și eu. Totuși, această depășire poate implica uneori explorarea unor arii noi ale existenței – pentru un emoțional, partea rațională și științifică, de exemplu – ceea ce poate trezi inițial panică și chiar durere. A ști că este cineva lângă tine, care crede că poți, este esențial și salutar. De fapt, cam așa le facem pe toate – așa învățăm să mergem, să citim, etc.

Dar să revin la întrebarea din titlu. Coach-ul meu mi-a spus de nenumărate ori că nu el vindecă. Nici eu nu mă vindec prin puterea proprie. Și că, pentru vindecare, este nevoie de două persoane, neignorând-o pe a treia. Îngerul. Dumnezeu. Poate de aceea, pentru mine, este important ca acompaniatorul meu să fie din biserică – este mai permeabil la glasul îngerului și nu-l pune pe seama unei abilități proprii speciale, știind că este un dar. Iar Dumnezeu vede străduința noastră, nădejdea noastră în bine, și vindecă…atunci când vrea El. Oricum mai repede decât credem noi în străfundul sufletului, și în moduri nebănuite.

Așa că, noi să ne străduim să trăim bine și să facem pași în direcția bună. Să recunoaștem că am greșit, că nu aveam dreptate, și să nu evităm locul vindecării – relația, același ca locul traumelor noastre și al celor mai grele frici. Iar unde sunt doi, cu siguranță va veni și vindecarea, pentru nădejdea noastră.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s