Ciclurile vieții

Un ciclu de viață poate dura câteva zeci de ani chiar, și este o perioadă unitară a vieții. El începe și se încheie cu o perioadă de construcție:

  • în prima etapă, persoana construiește și are energie.
  • în etapa următoare persoana devine reactivă și nemulțumită de starea lucrurilor, de viața ei. Este o etapă de „revoltă” în care persoana simte nevoia să se desprindă de viața ei de acum, să facă lucrurile altfel, eventual pe dos. Este mai multă reactivitate decât energie. Persoana simte un „gol interior” iar nevoile ei psihologice nu sunt satisfăcute. Această etapă deloc simpatică se numește tranziție de viață.
  • etapa a treia este cea de cocon, când energia persoanei scade semnificativ, ca și puterea de concentrare. Energia persoanei este concentrată către lumea interioară pe care o reconstruiește din temelii, alta decât cea anterioară. Dacă persoana nu primește înțelegere și nu înțelege ea însăși ce se întâmplă de fapt, se poate simți disfuncțională și dezamăgită, statutul social poate fi afectat semnificativ.
  • etapa a patra este una exuberantă, plină de energie risipită însă. Persoana explorează, ca un fluturaș care a ieșit din cocon. Viața socială devine mai intensă, mai colorată, persoana participă la evenimente, seminarii, învață să facă lucruri noi.
  • ultima etapă este una de construcție, când persoana decide direcția în care să meargă și își focalizează energia în direcția respectivă.

Un ciclu de viață nou poate fi „declanșat” de schimbări semnificative de viață. Spre exemplu, o tranziție de viață pe care o văd frecvent este cea specifică vârstei de 30-35 de ani, când persoana devine autonomă și își descoperă și își afirmă propria putere. Altul poate surveni la 45-50 de ani și unul pe care mulți îl ignorăm este legat de pensionare.

Pentru ca un ciclu de viață să decurgă cât mai „ecologic”, este important să avem lângă noi un acompaniator, un coach, care să ne explice ce ni se întâmplă și să ne susțină, cu un orizont pozitiv. Văd în jurul meu persoane care sunt într-o stare de revoltă și nemulțumire de mulți ani și nu par să o depășească, poate tocmai pentru că au de la ei înșiși pretenția de a o gestiona singuri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s