Cauzele foamei

Primul gând, automat, este că singura cauză posibilă a foamei este un stomac gol. Doar de aceea mâncăm, nu-i așa?

Nu doar stomacul gol are exclusivitate. De multe ori foamea ne semnalează alte goluri în inimă. Nevoi psihologice nesatisfăcute, uneori cronic. Și, poate, un mod de percepție orientat către senzitiv.

De obicei consum mai mult de jumătate din cantitatea zilnică de mâncare în prima jumătate a zilei. Și pentru că am o zi întreagă să ard caloriile respective, dar și pentru că mi-e greu să mă pornesc dimineața, și așa cred că acumulez energie pentru a demara. Faptul că nu am niciodată (în timpul săptămânii) timp de un mic-dejun tihnit în familie, fără înghițituri grăbite, mă frustrează enorm. Pentru că dimineața empatica este „la putere” și una dintre nevoile ei fundamentale este cea de iubire. Empaticii nu se simt bine când se grăbesc, când sunt bruscați, și fac greșeli, ca să atragă atenția și să obțină măcar o pedeapsă în locul iubirii și atenției pozitive atât de dorite. În concluzie, micul meu dejun, oricât de sățios ar fi el, nu îmi ține prea mult de foame.

Ei bine, săptămâna aceasta a fost o excepție – am luat micul dejun în familie, iar conținutul nu a fost deosebit. Am mai simțit foame la ora 3. Adică după 6 ore! Mi s-a părut incredibil, alături de energia și starea pozitivă avute. De ce? Pentru că, atașat la micul dejun, am mai primit și afecțiune, și sentimentul de cămin. Și ele, cu siguranță, țin de foame.

Din propria experiență, oamenii mai mănâncă de furie și de frică. În primul caz, în loc să lase furia să curgă în afară, o întorc către ei înșiși și își fac rău. În al doilea caz, își fac provizii pentru momentele în care nu vor avea suficient. Poate că mâncăm și din alte motive, dar cu siguranță foamea nu ne arată doar că stomacul ne este gol.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s