De ce plângi?

Cred că întrebarea asta a fost cu mine dintotdeauna. Bineînțeles, când eram mică lua forma ușor în derâdere „de ce bâzâi?”. Este interesant că majoritatea oamenilor care îmi pun întrebarea asta chiar nu se prind și chiar solicită doar o informație. Întrebarea nu are un ton de compasiune (uneori are un ton glumeț, căci știm bine că a fi un om mare e rar sinonim cu a plânge, noi ăștia mari suntem tari și nu plângem), ci mi se solicită o informație. Omu vrea să se lămurească.

Da, și ca să îi lămuresc din start, le voi spune că acesta nu este un articol din care vom învăța de ce plâng oamenii, ci este un articol scurt despre un anumit tip de personalitate. Totuși, ca să nu rămână frustrați, le voi spune pe scurt: oamenii plâng pentru că îi doare. Pentru că au o nevoie nesatisfăcută și/sau au fost dezamăgiți, au pierdut pe cineva sau ceva important și probabil mai sunt câteva motive. Toate astea provoacă durere, emoție de care voi, dragii mei workaholici, fugiți în mintea voastră.

Vă acoperiți emoțiile (durerea în special) cu gânduri, raționalizare și analiză. Pentru că durerea e un semn de imperfecțiune și voi musai să fiți perfecți. Și, chiar dacă aveți un înveliș cald (o fi ceva de la empatici), intimitatea vă este ceva străin, sau pe care preferați să-l ignorați.

Aveți multe calități dar calea spre întregire trece prin acceptarea durerii ca pe ceva ce există și, uneori, este chiar sănătos (doar să nu ținem cu dinții de ea). Ne ajută să vedem ce ne lipsește, că ne lipsește ceva, și să simțim compasiune, ceea ce ne va ajuta să fim mai apropiați, intimi și să ne exprimăm în relații autentice cu ceilalți.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s